Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2007 17:39 - Розета ІІ
Автор: simpeon Категория: Хоби   
Прочетен: 4972 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 25.03.2007 15:44


 В годината на нашата женитба с Роси,1961,в земята ни е било направено откритие,което през 2007,първата ни година в Обединена Европа,през първия месец се превърна за мен в нещо символично и значително: проф.Ст.Ваклинов откри в царския дворец на старата ни столица Плиска СЕДМОЛЪЧНА РОЗЕТА.

 

                                                                                  

 

 image

 

 

 

 

   През годините са правени множество опити за разгадаване на предназначението на РОЗЕТАТА и на символите от двете и страни- до днес,когато тя е възпроизведена и тиражирана,изработена от стомана и сребро,с халкичка за окачване,служеща за емблема на патриотични организации,показвана като фон на телевизионно студио,заставка на сериен филм за праисторията ни... и все тъй загадъчна и магнетично -привлекателна в своето изящно съчетание на форма,прецизна изработка и тайнствена символичност.Човек започва да си мечтае за познанство със свръхнадарен ясновидец,който да влезе в контакт с нейния притежател и от дълбините на времето да чуе и ни предаде думите му,с които да ни открие нейната тайна. Не съм виждал Розетата,не зная къде се намира; в един сайт прочетох,че е в Историческия музей в София,но в момента не била изложена...не зная,ще се опитам някак да я видя,а засега-само снимки и схеми от публикации.Публикувана е от проф.Станчо Ваклинов през 1977 г. и представлява седмолъчна бронзова отливка с две лица: едното е с вдълбани букви - по 2 на всеки от седемте лъча,в средата има триъгълна издатина с напречен отвор /дупчица/,другата страна е с изпъкващо удебеление от диск, на който е нанесен знакът IYI, намерен повече от 170 пъти на различни места в България. Диаметърът на Розетата-"медальон" откривам в публикация на Келеведжиев и Сидоров / на англ./ -5 см.В друга публикация намирам графично представяне на розетата -двете страни и профил,без посочени размери. От всичко дотук следват предположения в две посоки:

    1. Предназначение на розетата и начини за носене,ползване и съхранение   

    2. Смисъл /разчитане/ и символика на знаците/групите от знаци по нея .

     Мислено се включвам в опитите на всички преди мен,които са потърсили ключ към загадката-с критично отношение,с доводи за и против. В материал на Панайот Иванов от Добрич от май 2005 г. намирам преглед на почти всичко,публикувано за нея като тълкуване на предназначението и` и опити за разчитане.Без да повтарям подробно мненията на авторите,имам задръжки /почти до отхвърляне/ на това,че ,цитирам, "Розетата е емблема на воинско или конско снаряжение",че е "амуниция за ездитен кон" или че е "значка,носена от гръцки мисионери,участвали в покръстването на българите".Нелогични ми се виждат и предположенията,че "розетата е била въртяна,окачена на връв,като "колело на късмета": та нали,ако трябва да действа коректно като рулетка,тя трябва да лагерува свободно на вертикална ос,за да не спира от предварително зададено положение в ръката при затихване на цикъла усукване-разсукване на връвта.Също така нелогично ми се вижда предмет с тези размери и тази форма да се задвижва като пумпал -опитайте да го направите мислено -оста на въртене е откъм страната на символите,ще се вижда отгоре само IYI. Нелогично е и предположението,че това е било печат- буквите са вдълбани. Ако розетата е била предназначена за окачване като украса,защо няма функционално разположена халкичка на някой от седемте лъча? Ако е била "пришивана" към дреха,броня,конска сбруя,какъв е смисълът на скриването на знаците от "лицевата" и` част? След всичко това да приемем,че естественото положение на Розетата е да виси свободно,окачена на конец , хоризонтално, с IYI- "Ипсилон" към земята,а знаците на лъчите и`-нагоре към небето.Висяла е така,когато е била ползвана,а как е била носена и съхранявана? Защо не в кожена торбичка на врата на своя притежател, която времето,естествено,не е пожалило.А щом е намерена в басейн,това навежда на мисълта,че се е озовала на дъното му при злополука или нелепа случайност, че не е могла да бъде открита навреме... И тъй- от произволна тежест,окачена на гъвкава ос, хваната неподвижно в горния свободен край се получава нещо практично- ОТВЕС - МАХАЛО. А от това твърде логично според мен предположение могат да се получат неочаквани резултати,тъй като от махалото естествения ход на мислите ни води към РАДИЕСТЕЗИЯТА - с нейните две основни разновидности- ФИЗИКАЛНА и МАНТАЛНА.

     За тези,които не са наясно с материята,или са отрицателно и скептично настроени,предлагам запознаване със съответната литература /за първите/ или пренебрегване на четивото по-нататък за вторите и заемане на тяхната характерна поза пред гледката на жираф -" Е те таквоя животно нема!". И на книжния пазар и в библиотеките,и в Интернет има литература по радиестезия, за четящите на руски -биолокация,за англоговорящите -даузинг, а на мен сега ми предстои поредица от опити и малко работа с подръчни материали-заместители.

                                                                  *              /следва продължение/




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - За Розетата
11.11.2008 23:10
Някои от нашето движение "Воини на Тангра" направиха опити да накарат персонала на Историческия музей да покажат оригинала Розетата от Плиска и по възможност да бъде заснет или поне да кажат какъв е реда за това. За сега няма успех, съмненията ни са, че тя въобще не е там, а отдавна изнесена и продадена в чужбина.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: simpeon
Категория: Хоби
Прочетен: 73641
Постинги: 22
Коментари: 26
Гласове: 108
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930